Gebouw bescherming ?

Contacteerd ons

 Aarding

De aarding is een fundamenteel element bij iedere elektrische installatie. De aard beschermt personen en materialen. Het is dan ook essentieel in alle bliksembescherming installaties.

Hoog spanning en laag spanning aarding

De bedoelingen van de aarding zijn de volgende :

  • Zorgen voor de veiligheid van mensen door contact spanning te beperken, dit wil zeggen, het risico te voorkomen dat een mens een bevoorrechte doorgang wordt voor elke plotselinge sterke stroom
  • Bescherm installaties door een zo direct en efficiënt mogelijk pad naar laagimpedantie aarde te creëren om pieken naar de aarde te evacueren.
  • Kwaliteit van het signaal verbeteren door inductieringleidingen en elektromagnetische interferentie te verminderen

Laagimpedantie aarde

Om een efficiënte aard te hebben, een lage grond weerstandvermogen is fundamenteel met het gebruik van aangepaste geleiders die de juiste maten hebben om de spanning laten weg gaan. Ze moeten ook tegen roest kunnen. De waarde van de weerstand van de aardelektrode moet worden gemeten door deze isoleren van elk element die aan de aard geleiden zijn, daar door zijn er isoleren terminals die de aard kunnen isoleren van de rest van de installatie gedurende de meting.

De andere belangrijke factoren voor een aard installatie zijn de volgende :

  • Een kijkkamer creëren om de weerstandvermogen van de aard te kunnen meten.
  • Een vochtige grond is een voordeel voor de aardimpedantie.
  • Locaties van elektrische installaties of gas die begraven zijn moeten bekend zijn om een gespecifieerde veiligheidsafstand te respecteren met elke aardelektrode
  • Kanalisaties of water tanken moeten geanalyseerd worden.
  • Om voldoende aardingsweerstand te bereiken in terreinen met hoge weerstand, best is om speciale elektrodes voor grond met lage geleidingsvermogen te gebruiken , of , elektrode voor belangrijke dieptes, of, geleidende aardingslussen.

Bliksemafleider aarding

In een bliksembeveilingssysteem, een efficiënt aard is essentieel. Dank zij een goede aard kan de stroom van de bliksem onmiddellijk in de grond gaan en wordt dan als lage spanning met geen risico.

Elk geleider van bliksemafleider moet geconnecteerd zijn met een aard van geleidend materiaal.

De regeling betreffende de kwaliteit van de aarding van blikseminstallaties is de gemeten weerstand hiervan. De huidige standaard vereist een waarde van 10 ohms, wanneer het mogelijk is, of zelfs minder, afzonderlijke aardelektrode

Het kan streng lijken maar dit komt door het feit dat de stromen van bliksem met impulsies zijn. Dit meent dus stroom met veel spanning op gelimiteerde intervallen.

Het gebruik van diepe elektroden is effectief en aanbevolen als de soortelijke weerstand van het oppervlak bijzonder belangrijk is en er lagere vochtige grondlagen bestaan. Om een effectievere bliksemdispersie te hebben, kunnen driehoekig of koevoet configuraties van aardelektrode beter zijn.

Die advies moeten gerespecteerd zijn wanneer de aard installatie. De grondmetingen na het bestaan van de installatie zijn met een conventionele aardingsmeter gemaakt (een tellurometer) die alleen de aard weerstand registreert en niet de volledige impedantie.

In Luxemburg, de DIN EN 62350 -3 norm, legt de realisatie van alle aardverbindingen op het niveau van de plaat van de beschermen structuren dankzij mazen van de aard. De eerste fase is met inox gemaakt verbond met de vloer et onder de grond begraaft. De tweede is met galvastaal gemaakt. Die geleider maakt het mogelijk om lokaal een globale grond te hebben die het mogelijk maakt om snel en efficiënt elke impulsstroom naar de aard te verspreiden. Zo komen ze naar een grond weerstand van minder dan 1 ohm

Aarding type A

Gaas in koperdraad 120 mm² voor hoge spanning

Aardingsnet in gegalvaniseerde roestvrijstalen plaat

In belden…