Description du projet

KASTEEL CHARLE-ALBERT, Watermael Bosvoorde

2 jaar werk voor dit prachtige kasteel

Het kasteel bevindt zich in de straat met zelvde naam te Watermael Bossvoorde.  De werken zijn nu tot een einde gekomen. Twee jaar en zes miljoenen euro’s zijn noodzakelijk geweest voor die geklasseerde gebouw die langs de bos van Soignies zich bevindt.

Zo is het nu het einde van een saga over die gebouw van de XIXde eeuw die meer dan 30 jaar verlaten was. Gebouwd door het architect Charle Albert in 1870 in een Vlaamse neorenaissance stijl, het werd eerst zijn eigen huis. Nadien, tussen 1933 en 1973, het was de eigendom van Premier Paul van Zeeland. Achteraf, en tot 1981, zijn erfgenamen verblijvende in het kasteel. Maar, twee verschillende branden zijn dan de oorzaak van het verlaten tot 2012. De ruïnes zijn toch geklasseerd door het Regionaal in 1988.

Twee jaar later, het bedrijf Codic koopt het kasteel met een bureau ruimte van 7.000m² doel. Maar de gemeente weigert het project, omdat het te dichtbij een Natura2000 zone was.

Teleurgesteld, Codic verkocht het kasteel in 2012 “voor het symboolisch Euro”. De koper, een Spaanse investerende man uit Majorca, Don Luis Fidalgo, heeft dus een goede zaak gemaakt. Met de sleutels kreeg hij dan ook een nieuwe stedenbouw akkoord voor een renovatie tot identiek en 3.150.000 euro’s gekregen van de Regio die het gebouw subsidieert voor 80% omdat het geklasseerd is.

2 extra miljoenen zijn noodzakelijk om 1.400m² bureau ruimte te creëren. De conciergerie wordt dan een kantoor van 150m². Die werken begonnen in zomer 2012 en eindigen wat weken later.

Het is wel een goed nieuws dat dat nationale gebouw nu weer beschikbaar is maar het is wel jammer dat het publiek geen access kan hebben, behalve voor speciale dagen zoals erfgoeddagen.

Project details

DATUM

?

GEINSTALLEERDE BEVEILIGINGEN

?

PROJECT SOORT

kasteel, geklasseerd gebouw

Projecten beelden